SACHARIDY
= organické sloučeniny složené z vázaných atomů C, H a O
- z řeckého sákcharón = sladkost
■ monosacharidy – 3 až 6 atomů C, např. glukosa
■ disacharidy – až 12 atomů C, např. sacharosa
■ polysacharidy – např. škrob a celulosa
GLUKOSA (glukóza)
▪ bílá krystalická látka sladké chuti rozpustná ve vodě
▪ ve vinných hroznech → „hroznový cukr“
▪ vznik: FOTOSYNTÉZA 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2
▪ rychlý zdroj energie
SACHAROSA (sacharóza)
▪ bílá krystalická látka sladké chuti rozpustná ve vodě
▪ známa jako nejpoužívanější sladidlo – cukr
→ z řepy cukrovky (řepný), cukrové třtiny (třtinový)
ŠKROB
▪ bílá, ve vodě málo rozpustná látka
▪ v bramborách a obilných zrnech
▪ pro výrobu glukosy a technických lepidel
▪ obdoba škrobu v lidském organizmu = glykogen
CELULOSA (celulóza)
▪ bílá pevná látka
▪ stavební látka rostlinných buněk
▪ ve dřevě, oplodí bavlníku, stoncích lnu a konopí
▪ výroba papíru, umělého hedvábí, celofánu, …